dilluns, 5 de març del 2012

PACTE O CONCERT?


Durant molts anys, els recursos a disposició de la Generalitat per satisfer els serveis que hem de rebre, semblava que eren suficients. Durant els anys del President Pujol, es van rebre moltes competències i pocs recursos, però en general, no ens queixàvem, Catalunya generava tant que la manca real de recursos no es manifestava. Potser en aquells anys van creure que era més important poder dir:”hem aconseguit aquesta o aquella transferència” , que fer el que ha de fer una administració pública: administrar i donar els serveis que té delegats. Els darrers deu anys dels 23 de govern Pujol ja van començar a evidenciar una certa manca de recursos directes i, per sobra de tot, van deixar clar on invertia els diners l’estat espanyol, diners que en un 25% es recaptaven a Catalunya  i no era a Catalunya.

L’estat espanyol ha invertit milers de milions d’euros en autovies per on no passa ningú, en kilòmetres de tren Ave que després s’han de tancar al no tenir usuaris, en aeroports buits; hem vist  com diverses autonomies, de les receptores, han pagat portàtils i llibres de text, i estem veient com les crítiques pel dèficit pública actual sempre son contra Catalunya i no contra autonomies amb un 25% de treballadors públics, Extremadura, o estan vorejant la fallida com València. L’estat espanyol pateix un greu problema de concepte, continua funcionant com en els anys de Felipe II, Castella i la cort vivien del que xuclaven de les colònies, ara la colònia és Catalunya.

Les xifres són contundents, som el 16% de la població de l’estat espanyol, produïm el 23% del PIB, el 25% de la recaptació fiscal i el 32% de les exportacions. El retorn és del 10-12%, l’espoli fiscal és del 9.5% del PIB català, només el 70% de les inversions previstes per l’estat es fan realitat. En un estat federal normal, la Generalitat de Catalunya podia haver tancat el 2011 amb uns 2.000M€ en caixa i ho ha fet amb un dèficit de 6.000M€.......

Esquerra Republicana des de l’any 95’, està demanant el concert econòmic, un sistema del que gaudeixen Euskadi i Navarra d’acord amb privilegis franquistes i en el marc d’un estat que diu que tots som iguals. ERC vol un sistema que permeti a Catalunya recaptar i gestionar tots els impostos i negociar una quota de retorn a l'Estat pels serveis prestats i una altra en concepte de solidaritat , que Navarra i Euskadi no paguen en l'actualitat, com preveia l’Estatut aprovat pel Parlament i destrossat a Madrid, primer pel Congrés, després pel pacte ZP-Mas i al final pel Tribunal Constitucional. Ara, de nou, aquest és el sistema que han pactat al Parlament CiU, ERC i ICV. Nosaltres parlem sempre de concert econòmic i CiU parla de pacte per poder obrir la porta a negociar xifres i tornar a la seva política de sempre, molta paraula i poca concreció, a Sitges també estan fent el mateix. Resulta evident que el suport del PSC al concert o pacte fiscal seria d'un gran valor, però en cap cas aquesta adhesió hauria de servir d'excusa per descafeïnar i buidar de contingut allò que s'ha pactat al Parlament i que forma part de la "transició nacional" anunciada per Artur Mas en el discurs d'investidura. Ara el més important és posar l'accent en la necessitat que Catalunya disposi dels  recursos  que genera, aquesta és l'única via per acabar amb l'actual dèficit fiscal. I això no es pot fer dins de la Lofca. Després de la sentència del Constitucional contra l'Estatut i la massiva manifestació del juliol del 2010, no s'entendria un altra ronda de negociacions a la baixa, ni de cara endins ni de cara enfora.

Ara fa uns dies, vam poder escoltar Oriol Junqueras, President d’Esquerra Republicana, al Cercle d’Economia, a Barcelona, en un auditori ple d’empresaris, alguns tant importants com el president d’Abertis. Junqueras va plantejar la necessitat d’unitat i esforç de tothom davant la crisi, va recordar, és historiador, que Catalunya ja ho ha fet abans en diverses ocasions, i va deixar clar que un dels elements necessaris per sortir de la crisi és el concert econòmic, o millor la plena sobirania. El model econòmic català funciona i és constantment revisat i modificat per la societat catalana. Els problemes apareixen quan ens deixem arrossegar pels models econòmics i socials de l’estat espanyol o quan es porta al límit la prestació de serveis.

Durant set anys, els governs d’esquerres van mirar de posar al dia els equipaments i els serveis que la ciutadania es mereix, i la caixa no va donar per més. La crisi ha agreujat la situació, la reducció d’ingressos de la Generalitat és en aquests moments d’un 30%, han baixat els ingressos propis i ho han fet els que ens envia l’estat, no ho ha fet el percentatge d’espoli, vora el 9%. En lloc del món succeeix.
Concert o pacte?, no hi ha dubte, la Independència és la solució, i provisionalment el concert com s’ha pactat al Parlament. El PSC s’hauria de sumar i no repetir les errades del passat, votant a Madrid diferent del que havien votat al Parlament, obrint la porta a que CiU pactes per la porta del darrera, que és com més els hi agrada actuar. I, tanmateix, caldria demanar a particulars i entitats pagar  els impostos en l’Agència Tributària Catalana, sempre que sigui possible. Com deia fa uns dies, que deixin de fer els fatxendes amb els nostres diners.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada