dimecres, 24 de juliol del 2013

EL PARADIGMA DEL RETROCÉS: EL CAS REFERENCE

Assistir un divendres a un ple municipal, sense càmeres de tv i només per tractar un punt en l’ordre del dia, és un fet estrany. El punt a tractar ha de ser important i urgent. I un cop acabat el ple un tenia la sensació que el punt era important, però no urgent. I estrany va ser el to del debat, fet amb una agressivitat excessiva, mancat d’educació i amb la prepotència que darrerament és la marca de la casa del govern municipal. 

Les càmeres de tv ja no hi són, atès que l'Ajuntament de Sitges, ha marxat del consorci comarcal de la TDT, el Canal Blau que tant bon servei ens estava donant. Els i les sitgetanes, ja no poden veure els plens municipals en directe o en diferit per la tv, només els hi queda la opció de seure en una cadira de públic, tornem al passat. On ha quedat la transparència?

El cas Reference ja és conegut, i sembla que ja es pot haver signat un conveni per tal de donar solució a la problemàtica. Una solució on tothom perd, aquesta és la norma en els processos concursals, les suspensions de pagaments, que és on ha portat a la empresa público/privada l'actual equip de govern sitgetà. L’Ajuntament, és l'amo del 50% de la companyia propietària i gestora de l’edifici. L’actual govern municipal provoca la fallida d’una empresa on l’Ajuntament és soci? Quin model de gestió del patrimoni municipal és aquest.

La obsessió per esborrar l’acció dels governs Baijet, que sembla tenir l’actual alcalde, aconsellat pel regidor Carretero, l’acció bona i dolenta, sembla, tanmateix, ser al darrera tota la seva actuació en aquest tema. Que l’alcalde voldria tenir les oficines municipals a tocar del Cap de La Vila, és un fet, ell mateix va dir que a Les Pruelles estaven massa lluny. Es a dir, es renuncia a un edifici que permet tenir unes oficines municipals del segle XXI, millorant les condicions de treball, possibilitant ser més eficients en la gestió administrativa municipal, que poden facilitar la reducció de costos, i, per tant, millorar el servei a la ciutadania. Es renuncia perquè aquest edifici no és el seu projecte, està massa lluny del centre i el soci, en la propietat de l’edifici, no els hi agrada.

I sí, és cert, en un inici, com apareix en el POUM aprovat el 2006, l’edifici es pretenia fer a la Plana Est/Oest, però la crisi ha provocat que un edifici plantejat  com a viver d’empreses, primer, i després comercialitzat  per a oficines grans, fet en un terreny municipal, fos aprofitat per encabir les oficines municipals, pagant lloguer a una empresa, on l’Ajuntament té el 50%. Era la millor solució? Potser no, però va ser la solució per un edifici buit, per un nou edifici pel que no es tenien recursos i  per millorar les condicions de treball administratives de l’Ajuntament. Crec que és millor aixó que tenir diversos centres administratius, desperdigats pel municipi, incrementant els costos de manteniment, reduint l'eficiència dels treballadors i tornant als possibles reialmes de tàifes dels noranta, que és potser el que volent, donada la total desunió actual del govern municpal.

Tanmateix, ara es pot perdre tot: el terreny, l’edifici, diners. El cert és, que després d’una hora de debat, no vaig ser capaç d’entendre que comportarà el conveni, quants diners perd l’Ajuntament, i, tanmateix, no vaig entendre la urgència per fer un ple extraordinari. Es podia signar, segons sembla i si no és que s’amaga alguna cosa, qualsevol dia i, per tant, el tema es podia haver debatut en el ple de juliol. 

Ja ho he dit, l’alcalde sembla obsessionat per esborrar l’acció de govern de vuit anys d’esquerres a Sitges. És cert, els darrers dos anys, van ser un desastre, no es va reaccionar davant la baixada d’ingressos i algunes regidories van gastar el que no tenien omplint alguns calaixos de factures per pagar. Però ara obliden que durant aquests anys es va aprovar el POUM, es va incrementar el patrimoni municipal amb equipaments com el Centre de Disseny, el Palau del Rei Moro o la llar d’infants de la Moixiganga, es van arreglar carrers, es.......que el primer pla de sanejament, el que es va haver de fer per solucionar el desastre financer heretat el 2003, on vam trobar calaixos plens de factures i la caixa buida, es va tancar amb superàvit. Que es van posar les bases pel Sitges del segle XXI.


El govern municipal té un projecte clar o, com ens diuen els ocellets, cadascú va per lliure?Aquests ocellets ens diuen que l’alcalde està sol amb el seu secretari i la comunicadora i només parla amb el Carretero i l’assessora jurídica. De moment, només sabem que l’Ajuntament pot estar a punt de perdre patrimoni, i que tot indica que es retorna als noranta en relació als equipaments administratius . I que el to en el plenari no és el que caldria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada