dimarts, 13 de desembre del 2011
I EL PRESSUPOST?
dilluns, 5 de desembre del 2011
I TÚ +
divendres, 25 de novembre del 2011
Han guanyat....paciència
Han guanyat, ara que arreglin el que en bona mesura van ajudar a provocar, paciència i esperança en temps millors. Som més aprop del somni, el cami continua, guanyi qui guanyi a Madrid. Nosaltres hem de continuar creant un nou estat d'Europa.
dilluns, 18 de juliol del 2011
I els diners?
La realitat ens diu que a Catalunya, la crisi s’afrontaria de forma diferent si els diners que paguem d’impostos els gestionés la Generalitat, com fa Euskadi o Navarra, si existís el concert econòmic, que Catalunya li pagués a Espanya els serveis rebuts, clar que ens hauríem de preguntar de quins serveis parlem. En aquests moments és sabut i reconegut, que el dèficit fiscal representa, pel cap baix, el 9% del PIB català, uns 20.000 milions d’euros l’any. Uns diners que no tornen a Catalunya, on són? Potser en pagar els funcionaris d’Extremadura, més del 20% de la població, a Catalunya el 9%. Potser en mantenir l’aeroport d’Albacete que rep un vol diari o en fer xarxa d’AVE per fer el fatxendes a Europa. Potser serveixen per subvencionar les pèrdues en les autopistes de peatge de Madrid, fet que recolzar el portaveu de CiU a Madrid, en Duran i Lleida, potser per això és tant estimat a Espanya, perquè per a ell sempre és primer Espanya, i nosaltres hem de veure com les obres de la N-II i la N-340 es converteixen en un focus constant de problemes, no es fan, no es paguen indemnitzacions, s'ha destrossat el territori.
Amb aquests diners, els nostres diners, la Generalitat podria recolzar les petites i mitjanes empreses, les que generen llocs de treball; podria mantenir l’estat del benestar, al que tenim dret; podria invertir en formació, cultura, en futur. Però no els tenim, els té Espanya i és aquest el problema. Espanya és el problema, és la seva mentalitat colonialista de xuclar recursos i apostar per l’aparador i la immediatesa, que és el que va fer el PP amb l’Aznar al capdavant i ha produït 2 milions d’aturats en el sector de la construcció, deutes municipals com el de Madrid de 7.000M€ o aeroports com el de Castelló que no té ni permisos.
El problema és Espanya, ser una regió d’Espanya ens costa molts diners i Espanya no ens ho reconeix. Catalunya és una de les quatre regions motors d’Europa, amb la quarta renta per càpita i hem de veure com la Generalitat pateix financerament i Espanya, el seu govern i el principal partit de l’oposició, ens donen lliçons de política econòmica, quin morro. La solució al problema és eliminar-lo, aconseguir el concert econòmic o millor, que Catalunya esdevingui un nou estat membre d’Europa i els nostres diners els administrarem nosaltres.
diumenge, 3 de juliol del 2011
I EL CATALÀ?
En els darrers dies hem vist com de les faroles de Sitges pengen tres banderoles diferents, una que anuncia una obra musical, crec; la que ens parla d’una exhibició de cotxes esportius i de luxe a La Fragata i la que anuncia la Gay Pride. En totes aquestes banderoles apareix l’escut de Turisme de Sitges i en cap veiem paraules en català, tot en castellà, anglès i francès, el català, la llengua de Catalunya i la seva cultura, no apareix per enlloc. És que els catalanoparlants no tenim dret, a Sitges, a rebre informació d’aquests esdeveniments tant diversos?
Jo creia que la funció de Turisme de Sitges era fomentar el municipi i les seves activitats per captar visitants i generar activitat econòmica, no pas la de renunciar a la identitat, renunciar al català és renunciar a un dels trets més importants de la nostra cultura, la llengua, una llengua mil•lenària que traspassa fronteres, amb prop de deu milions de parlants i una forta presència a internet. I Turisme de Sitges no vetlla pel seu ús, és evident que el llegat de la fins ara regidora és real i no només ha omplert els calaixos de factures, ha oblidat on som.
Voldria creure que el nou govern, el pentapartit que diuen representar a la nova majoria, sí vetllarà pel català en tot allò que l’Ajuntament i tingui interessos, com és Turisme de Sitges. Clar que vist el nou cartipàs, el dubte apareix, la promoció econòmica i el turisme són en mans dels regidors del PP. Estem parlant del partit que va portar el nostre Estatut al Constitucional, que denuncia totes les normatives fetes per defensar i promoure la llengua, que intenta acabar amb el sistema educatiu d’immersió lingüística, elogiat per la Comunitat Europea, que a València i a Mallorca esta intentant que el català esdevingui una llengua de segona i així desaparegui, que li molesta tot allò diferent al pensament únic que ens recorda èpoques anteriors. Vull creure que l’amic Jorge no té aquest pensament, que l’alcalde vetllarà, atès que nacionalista o això és el que diuen els seus votants convergents, pel respecte vers la nostra llengua. Un respecte que no costa diners i no compromet el compromís electoral de fer un pressupost municipal de només 30 milions d’euros, de 42 a 30 és un bon salt. Ni demana contractar personal, només demana un posicionament clar, mantenir-lo i actuar, i coneguda l'ambigüitat convergent......
dissabte, 21 de maig del 2011
REFLEXIONEM
El que ens hauria de fer reflexionar, són els centenars o milers de persones, que han ocupat places per expressar la seva indignació amb certs aspectes del sistema social en el que vivim. És evident que la crisi, els motius que ens han portat a patir-la i qui son els principals afectats, fa dubtar molt del bon funcionament del sistema.
No és acceptable veure com empreses que plantegen despatxar gent, Telefónica, reparteixen bonificacions entre directius i deslocalitzen tota la feina que poden. Sembla que hem d’oblidar, que aquesta empresa era pública, feta amb els impostos dels nostres grans, que l’Aznar la va privatitzar i va vendre a un amic, i en ZP no diu rés. Com en el seu moment vam haver de veure com la gent del PP feia l’impossible perquè Endesa no fos catalana, on té el seu principal mercat, i ha acabat italiana, i en ZP i els seus no van dir rés ......
No és acceptable veure com retallen l’estat del benestar , com s’avalen crèdits als bancs i aquests no financen les empreses petites i mitjanes, que són les que generen llocs de treball. I no és acceptable veure com el partit socialista no fa rés i el PP es dedica al que més li agrada, a difondre el missatge de la por i de la destrucció de la confiança.
Entenc que la gent ocupi els espais públics per donar veu a les seves queixes. Amb el que no hi estic d’acord és en el fet de fica en el mateix sac a tota la gent que d’una forma o altre fa activitat política. En les eleccions de demà hi trobem milers de persones, la gran majoria, que han decidit posar el seu nom en una candidatura, encara que això representi robar temps a la família o a l’oci, per treballar després per mirar de millorar la qualitat de vida de la ciutadania en el seu municipi, que volen que els seus ajuntaments funcionin correctament, i no demanen rés a canvi. Com a militant d’Esquerra, puc parlar d’honestedat, de mans netes, de no rebre donacions de privats i no deure favors a ningú, i puc parlar de molta gent que al Penedès es presenta per no rés, de càrrecs electes que renuncien a les dietes d’assistència per ajudar a les finances municipals. No som el PP, que vol el poder per afavorir els negocis dels seus amics. No som el PS...que vol el poder per tenir els seus col•locats en les diverses administracions. No som els de CiU, que es creuen que tenen dret a manar. Portem anys picant pedra per aconseguir eixamplar la base social necessària per aconseguir la Independència, per crear les estructures d’estat necessàries per assegurar mantenir l’estat del benestar que ens mereixem i que constantment reflexionem i debatem i ho continuarem fent independentment dels resultats de demà.
divendres, 6 de maig del 2011
PODEM ESCOLLIR
Tenim partits de dretes espanyolistes, que sempre que poden parlen en castellà. Tenim conservadors catalanistes que es creuen que només ells tenen el dret a governar, i que creuen que fer oposició és estar dient sempre que tot es fa malament i tot està fatal. Tenim el centreesquerra catalanista, amb dependència espanyolista i un aparell de partit que imposa i treu candidats i no demana compromís ideològic, només tenir el carnet i així es pot anar just darrera del líder, encara que abans s'hagi estat escollida per un altre partit. Tenim el multi etiqueta d’esquerres. Tenim independents de tota la vida, els de sempre i els recuperats. Tenim els independents oportunistes, que desconeixen que vol dir fer política, pactar o arribar a un consens. Tenim la novetat dels independentistes de dretes i dels alternatius que van d’antisistema, ambdós, desconeixedors de la realitat. I tenim a Esquerra Republicana de Catalunya.
La candidatura que presentem a Esquerra a Sitges, és una candidatura de renovació, és cert. No només canvia la cap de llista, a Esquerra de Sitges estan canviant moltes coses. Tornem a tenir local, se’ns torna a apropar gent, estem recuperant la credibilitat perduda el 2007. Esquerra torna a ser una opció interessant, que té els peus al terra i fa i vol fer política de la de veritat, de la que serveix per planificar i modificar la realitat, per millorar la qualitat de vida de les persones, una política que sap fer, com ho va demostrar en el període 2003/07 com a part del govern municipal.
Al voltant de la nostra cap de llista, l’Aurora Carbonell, ara si, ens hem agrupat un important grup de persones, militants i independents, amb coneixements i capacitats diverses, amb un projecte clar per Sitges, que creiem en la base ideològica d’Esquerra i de la importància de la feina als municipis per aconseguir la fita que ens ajudarà a viure millor, la Independència. Som conscients que cal reestructurar i aprimar la estructura de gestió de l’Ajuntament, fer-lo més eficient, transparent i proper. Que, d’acord amb la iniciativa privada, cal diversificar molt més l’oferta turística, aprofitant el paisatge, natural i urbà, que ens envolta. Que volem fer la nova biblioteca polivalent i del segle XXI que Sitges necessita. Que Sitges i el seu Ajuntament té futur, i a Esquerra hi volem participar activament en el disseny d’aquest futur.
En aquest grup, el lloc a la llista no és el més important, jo hi vaig el sisé, ho és el fet que tothom és conscient que comença una nova etapa per Esquerra a Sitges, més oberta i menys dogmàtica, on les diverses opinions són importants i cap ho és més que l’altre. Estic content de ser part d’aquest equip, torna a ser l’Esquerra que m’agrada, on els personalismes i els interessos personals no hi tenen lloc, hi ha il•lusió i ambició.
No cal dir què votaré el proper diumenge 22 de maig. A votar per l’Aurora, a votar per Esquerra.
dimarts, 26 d’abril del 2011
I l'Agnès?, i la Vegueria?, i.......?
No m’acostumo amb aquesta pràctica, massa estesa, de prometre i omplir-se la boca amb propostes que no es pensen complir. Unes eleccions no poden ser excusa per fer-ho, en política no tot si val i cal tenir ètica.
Ara fa uns mesos, vam sentir com els que van guanyar les eleccions s’omplien la boca dient que els ajustos necessaris en les finances de la Generalitat no afectarien ni a mossos, ni a mestres, ni a metges, o parlaven del pacte fiscal amb Espanya, o al Penedès no deixaven de parlar de fer la Vegueria del Penedès .
Les retallades en sanitat ja les anem coneixen. Tancaments d’espais, menys personal, però no sentim parlar de mesures per reduir la despesa farmacèutica o de re negociar el que paguen altres autonomies per utilitzar la nostra xarxa sanitària, no fos cas que Espanya o algun lobby s’emprenyés.
El “govern dels millors” retalla en política social per reduir la despesa pública i paral·lelament redueix la fiscalitat als més rics. Som en mans d’uns tecnòcrates neoliberals acostumats a la xerrameca i no complir la paraula.
És en el sector de la Educació on Sitges pot patir les retallades de forma més important. La construcció de la nova escola Agnès és en suspens, de moment cal esperar el nou pressupost de la Generalitat, diuen que al juny, després caldrà saber si la Consellera convergent d’Ensenyament abans Educació, no és el mateix ensenyar que educar, ha donat prioritat a l’Agnès. Potser per decidir-ho espera el resultat electoral? O potser és que li preocupa més la concertada i la privada. Les famílies no es mereixen això, després dels retards per qüestions urbanístiques, de conèixer el projecte, ara no els hi poden dir: “ja veurem, hem de definir prioritats....”o qualsevol cosa, xerrameca sense compromís real, com sempre. I que ningú oblidi que és la Generalitat qui ha de construir aquesta escola, i ho fa amb els impostos que no ens espolia Espanya, sense espoli no hi hauria problema financer a la Generalitat i aquests aprenents de gestors, que no aspiren a governar, no podrien afavorir als seus amb retallades i baixades d’impostos als que més tenen.
Abans del 28N, els convergents van dir per tot el Penedès que ells sí que farien la Vegueria del Penedès, que només ells treballaven per aconseguir-la. És evident que en cap moment van reconèixer la veritat, ha estat Esquerra qui ha treballat pas a pas per obrir la porta a la Vegueria del Penedès, fent la Llei de Vegueries, que preveu la reducció d’administracions, i fent l’Àmbit de planificació Territorial del Penedès. Sense l’Àmbit no es pot fer la Vegueria. Però un cop guanyades les eleccions, els convergents es treuen la careta, les Vegueries no els hi interessen, els d’Unió no les volen i sembla que són els que manen, i volen aturar la Llei de Vegueries. Com volen fer la Vegueria del Penedès si no desenvolupen la Llei?
A Sitges necessitem l’Agnès, ja fa masses anys que aquesta mainada estudia en barracots i el projecte ja fa molts anys que és en procés, va començar amb Esquerra al Govern, deixant el projecte pràcticament enllestit, però han passat quatre anys i ara no sabem si la consellera convergent la considera prioritària.
Al Penedès necessitem la Vegueria, però els convergents ja han tornat al “ara no toca” dels vells temps, al tactisme i la xerrameca, al dir aquí una cosa i allà el contrari. Ja tornen a tenir el poder i ara toca desmuntar el que han fet els altres per tornar al de sempre.
I a Sitges? tampoc es queden curts, de moment parlen de fer una nova biblioteca, vella reivindicació d’Esquerra, de millorar equipaments esportius i de reduir el pressupost un 30%. No encaixa: que es retallarà per fer la biblioteca? Amb quatre sous de càrrecs de confiança no es paga una biblioteca.
A Esquerra tenim clar que en aquests moments no es pot prometre rés, volem fer la biblioteca, però primer cal reorganitzar , aprimar i fer més eficient l’Ajuntament, i fer-ho en sis mesos millor que en un any. No ens tornem boixos per prometre ni per fer equipaments que després no es poden mantenir. Un exemple de com actua Esquerra: com a regidor de Medi Ambient, només vaig fer un equipament, L’Hort dels Avis, la seva realització no li va costar un euro a l’Ajuntament i del seu manteniment només paga el consum d’aigua, i el resultat és un grapat de persones grans feliços amb el seu hort.
Menys parlar i més actuar, menys tactisme i més pensar en les persones, no es pot dir una cosa abans de les eleccions i actuar de forma diferent al guanyar-les, no és ètic, no és honest. Crec en l’acció política honesta, en el servei públic, en que governar és planificar el futur i que la bona gestió és fruit del bon govern. Vull governants i no xerrameca.
dijous, 24 de març del 2011
SOM I FEM
Els nous gestors polítics han de tenir clar que la solució no és aconseguir generar més deute o incrementar taxes. El primer que s'ha de fer és gestionar de veritat, tenir clar quin és el model de municipi que volem, qué és prioritari, i aconseguir fer del dia a dia una rutina. En segon lloc, cal ser realment transparent i fer que la ciutadania participi de les decisions i conegui la realitat económica i social de cada proposta. I en tercer lloc, els nous gestors polítics no han de tenir por del que diran, ni fer cas del m'han dit, hem d'acabar amb la política de passadissos i rumors, de la gran declaració buida de contingut, per pasar a la política dels fets i la claredat, dels missatges clars.
Vull creure que la renovació a Sitges va per aquest camí, abandonant l'anterior. Ens calia una renovació i en part s'ha fet, ara cal que la ciutadania ho vegi. Amb aquesta renovació es tanca una etapa, amb un balanç desigual, s'ha consodilat la secció local, pero no s'ha deixat de fer política personalista. Vam estar a govern, jo vaig tenir el goig de ser un dels dos regidors, pero no es va aprofitar per creixer, els interessos personals, amb nom i cognoms,ho van engegar tot a rodar. De la feina que vaig fer a govern, n'estic satisfet: 3 ordenances, ampliació espai PEIN, reserva marina, catàleg d'arbres singulars, increments de la recollida selectiva, control real de les pedreres, implantacions d'energia solar......pero en el 2007 això no es va voler dir en campanya, els interessos d'un parell i la por de la regidora, ho van amagar, jo molestava.
Vull creure, que les coses han canviat, la regidora es jubila, la nova cap de llista, per cert, vaig ser jo qui la va proposar a la executiva d'acord amb les propostes de la Regional, sembla tenir un tarannà molt diferent, més oberta i realista i menys dogmàtica. L'inici de la renovació real a Sitges ha començat, crec que amb bon peu, esperem que els resultats electorals ho ratifiquin i recuperem part dels vots perduts al 2007, ara tenim una bona cap de llista, la llista és més atractiva i el programa s'està tancat amb uns punts molt més realistes, l'esperit del 2003 que ens va portar a doblar vots i regidors ha tornat en part.