divendres, 15 de maig del 2015

Qué ens proposen?

Ja estem envaïts per programes electorals, inclús alguns haurem participat en la seva elaboració, però no és aquest temps de prometre piscines, recintes firals o feina per tothom. Siguem realistes, els veïns i veïnes demanen seriositat, honestedat i transparència de veritat, no de boqueta, volen saber sous, dedicacions i feina present i futura que serveixi per resoldre els seus problemes, millorar la qualitat dels serveis que s’han de rebre i tenir un municipi presentable.

Tanquem un Mandat en el que molts municipis, per mor de la crisi i els forats econòmics provocats per les alegries anteriors, s’han vist abocats a una retallada generalitzada dels serveis, de la seva qualitat, i a una pujada de la pressió fiscal important, en molts casos excessiva,  clar que les directrius del govern central, com no podia ser d’una altre forma, no han ajudat gens, si no que ho han agreujat. Els municipis estan mal finançats, com ho estan les autonomies,  és paradoxal que només ben finançades ho estan les diputacions i, evidentment, l’administració de l’estat, que és la més allunyada del ciutadà i la que més recursos llença en un concepte antiquat, l’estat espanyol, capaç de gastar 300.000€ per mantenir els jardins d’una ambaixada i no pagar el 50% de la Llei de Dependència, o invertir en una xarxa ferroviària inútil, l’AVE, i no fer el corredor mediterrani o els accessos al Port de BCN, infraestructures que generen riquesa.

És un fet, que la crisi actual, de la que ens diuen que estem sortint, però tant lentament que a molts se’ns acabarà la paciència, ha posat, un mica, les coses en el seu lloc. La majoria de la població ja no es creu el missatge fàcil del venedor polític de torn, que promet llocs de treball a milers on no hi ha activitat econòmica. Que promet infraestructures on no calen o equipaments que no seran sostenibles i que no són necessaris. Que amaga no tenir projecte de futur de cap mena, que no és compromet en temes cabdals, a favor o en contra, com és el de la creació del nou país. Que no parla de fiscalitat, tant senzill com dir quin coeficient d’IBI vol aplicar, com estructurar la taxa d'escombraries o la de clavegueram. O si pensa tenir càrrecs de confiança i en quins llocs o si pensa confiar plenament en els treballadors municipals. O quin model organitzatiu vol implantar a l’ajuntament o no pensa canviar rés i que modernitzi un altre més endavant.

Criticar és fàcil i és el que veiem en moltes de les propostes que han estat a l’oposició o no tenen representació.

Però, aquests que critiquen tenen un projecte real? Estan mínimament informats de la realitat del ajuntament que volen governar? En general, no, i això els fa ser molt valents en la seva crítica i els fa plantejar propostes allunyades de les possibilitats i competències reals de cada ajuntament. Ho estem veient en aquestes candidatures populistes, que sembla que volen canviar el món sencer si aconsegueixen l’alcaldia, quan el ciutadà el que demana és pagar lo just i tenir un municipi net, on sigui agradable viure i on l’administració no esdevingui un problema si no un aliat per tal de viure millor.

dimecres, 13 de maig del 2015

QUE ENS PROPOSEN?

Ja estem envaïts per programes electorals, inclús alguns haurem participat en la seva elaboració, en el meu cas hi he participat en el general d'ERC i en el de la candidatura d'ERC a Canyelles,  però no és aquest temps de prometre piscines, recintes firals o feina per tothom. Siguem realistes, els veïns i veïnes demanen seriositat, honestedat i transparència de veritat, no de boqueta, volen saber sous, dedicacions i feina present i futura que serveixi per resoldre els seus problemes, millorar la qualitat dels serveis que s’han de rebre i tenir un municipi presentable.

Tanquem un Mandat en el que molts municipis, per mor de la crisi i els forats econòmics provocats per les alegries anteriors, s’han vist abocats a una retallada generalitzada dels serveis, de la seva qualitat, i a una pujada de la pressió fiscal important, en molts casos excessiva,  clar que les directrius del govern central, com no podia ser d’una altre forma, no han ajudat gens, si no que ho han agreujat. Els municipis estan mal finançats, com ho estan les autonomies,  és paradoxal que només ben finançades ho estan les diputacions i, evidentment, l’administració de l’estat, que és la més allunyada del ciutadà i la que més recursos llença en un concepte antiquat, l’estat espanyol, capaç de gastar 300.000€ per mantenir els jardins d’una ambaixada i no pagar el 50% de la Llei de Dependència, o invertir en una xarxa ferroviària inútil, l’AVE, i no fer el corredor mediterrani o els accessos al Port de BCN, infraestructures que generen riquesa.

És un fet, que la crisi actual, de la que ens diuen que estem sortint, però tant lentament que a molts se’ns acabarà la paciència, ha posat, un mica, les coses en el seu lloc. La majoria de la població ja no es creu el missatge fàcil del venedor polític de torn, que promet llocs de treball a milers on no hi ha activitat econòmica. Que promet infraestructures on no calen o equipaments que no seran sostenibles i que no són necessaris. Que amaga no tenir projecte de futur de cap mena, que no és compromet en temes cabdals, a favor o en contra, com és el de la creació del nou país. Que no parla de fiscalitat, tant senzill com dir quin coeficient d’IBI vol aplicar, com estructurar la taxa d’escombreries o la de clavegueram. O si pensa tenir càrrecs de confiança i en quins llocs o si pensa confiar plenament en els treballadors municipals. O quin model organitzatiu vol implantar a l’ajuntament o no pensa canviar rés i que modernitzi un altre més endavant.

Criticar és fàcil i és el que veiem en moltes de les propostes que han estat a l’oposició o no tenen representació. Però, aquests que critiquen tenen un projecte real? Estan mínimament informats de la realitat del ajuntament que volen governar? En general, no,  i això els fa ser molt valents en la seva crítica i els fa plantejar propostes allunyades de les possibilitats  i competències reals de cada ajuntament. Ho estem veient en aquestes candidatures populistes, que sembla que volen canviar el món sencer si aconsegueixen l’alcaldia, quan el ciutadà el que demana és pagar lo just i tenir un municipi net, on sigui agradable viure i on l’administració no esdevingui un problema si no un aliat per tal de viure millor.

dimarts, 5 de maig del 2015

Provisionalitat municipal

 

El nou Mandat municipal ha començat amb un govern nou i vell que en molts aspectes dona sensació, ens transmet, ho planteja, de provisionalitat. Dic que el govern és nou i vell, atès que només un terç, el corresponent a ERC, és nou, la resta és vell, CiU ja hi era, l’alcalde és el mateix només que canvia de soci i perfil, d’un pacte conservador a un de sobiranista.

Aquest nou-vell govern comença en minoria, només amb 8 regidors/es, situació difícil que obliga a pactar constantment amb els diversos partits de l’oposició cada punt de cada ple municipal. I aquest és el primer detall que ens parla de la provisionalitat d’aquest govern, atès que fins quan aguantarà aquest desgast constant de negociació i com ho portarà a terme?. Possiblement, ERC pactarà quan sigui possible amb la CUP, com ja ha fet, una CUP que ha deixat clar que en cap cas entrarà en un govern amb un alcalde de CiU, però que està disposada a pactar tot allò relacionat amb el projecte nacional i amb millores socials reals. I CiU farà el mateix amb Sitges en Positiu, quan el tema sigui realment de poble. I amb la resta, es pot pactar? Ara, sembla ser que no.

Tanmateix, la provisionalitat es pot reflectir en el mateix cartipàs. Un cartipàs fruit d’un pacte amb poques concrecions reals, només queda clar que l’11 de setembre veurem l’estelada a l’Ajuntament. Però veiem com els 3 d’ERC es mengen uns quants marrons, és potser el preu a pagar per les tres dedicacions?, clar que sent tots tres treballadors públics és el millor que poden fer, igualment el seu sou surt dels nostres impostos, millor que hi dediquin tot el seu temps a Sitges. Hi ha qui ha volgut vestir de transversalitat el repartiment de competències, però no quadra, és aquesta una declaració benintencionada o és fruit del desconeixement?, un equip de govern sempre ha de ser transversal, si no no funciona  i a Sitges en coneixem de reines de taifes municipals, ho va ser el govern den Junyent i ho ha estat l’anterior den Forns, esperem que aquest nou-vell govern no ho sigui.

Tanmateix, ja ens parlen de provisionalitat en l’organigrama municipal, ara cal adaptar-lo al nou cartipàs.....si desorganitzat i desmotivat estaven els treballadors municipals, ara, per endavant, uns quants mesos més de caos fins que tot encaixi amb el nou cartipàs. Però, i si passat el 27S hi ha canvis?

El cert, és que ara l’Ajuntament és un desgavell organitzatiu, i això és fruit dels quatre anys darrers on cada regidoria anava pel seu compte i dels darrers dos anys del govern Baijet on la pèssima gestió en personal i hisenda va desmotivar als treballadors de la casa. En el nou cartipàs, potser hauria estat més lògic que les qüestions de personal fossin assignades al mateix regidor que porta Organització, que ja coneix la casa i els seus treballadors. En comptes d’assignar-ho a un regidor novell en tots els sentits, que no coneix ni els treballadors ni l’Ajuntament. I perquè no lligar esports amb ensenyament i joventut?

En aquests moments són moltes les preguntes que ens podem fer amb el cartipàs d’aquest nou-vell govern. Hi ha alguna qüestió que atès el moment històric que vivim com a país ens hauríem de plantejar. Fa dos anys, l’alcalde Forns va votar en contra d’exercir la sobirania fiscal, ho farà ara?  És un dels punts de l’acord de govern, però com ho justificarà l’alcalde Forns? Que ha canviat en aquests dos anys? Penjar l’estelada només l’onze de setembre? Tanmateix, llegit el pacte ens podem preguntar si existeix un entorn natural, atès que només es fa esment de donar més recursos al Consorci dels Colls i es parla dels plans de restauració de les pedreres i no es diu rés d’eficiència energètica o reciclatge o com gestionar el Parc. I, tanmateix, es parla de nous equipaments, un brindis al sol com el del Patronat o la nova biblioteca, o es torna a parlar del recinte firal, però tot molt en l’aire, molt provisional. Esperem que aquest no sigui un govern provisional, voldria veure els regidors/es d’ERC fer tot el Mandat al govern i així tornar a demostrar que la gent d’ERC governem bé, com ho vam fer en el 2003-2007 l’Àngels Parés i aquest que escriu.

publicat a l'Eix Diari, bloc Pensaments